Κωνσταντίνος Μαυραντώνης

Ο Κωνσταντίνος Μαυραντώνης είναι γενικός χειρουργός με ιδιαίτερη εξειδίκευση στη χειρουργική του παχέος εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της λαπαροσκοπικής και της ογκολογικής χειρουργικής των σχετικών παθήσεων.

Έχει εκπαιδευθεί σε ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα Νοσοκομεία των ΗΠΑ στο τομέα αυτόν, το Cleveland Clinic Florida, Department of Colorectal Surgery, με το οποίο συνεχίζει να διατηρεί συνεχή επιστημονική συνεργασία. Αποφοίτησε από τη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1987, και έλαβε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής από το Αρεταίειο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1999 εργάσθηκε στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν που ανήκει στο Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ως αποκλειστικός συνεργάτης έως το 2005 και, στη συνέχεια, ως Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου έως τον Δεκέμβριο του 2012, με μια από τις μεγαλύτερες σειρές λαπαροσκοπικών κολεκτομών στο ενεργητικό του.

Από τον Ιανουάριο του 2013 είναι διευθυντής της 6ης Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Υγεία.

Είναι μέλος της Επιτροπής Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης της Αμερικανικής Εταιρείας Χειρουργών Παχέος Εντέρου (Colon and Rectal Surgery Educational Program – CARSEP) για την οποία συγγράφει ερωτήσεις εξετάσεων. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής (Editorial Board) των περιοδικών Clinics in Colon and Rectal Surgery και Techniques in Coloproctology.Είναι μέλος τού Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, της Αμερικανικής Εταιρείας Χειρουργικής του Παχέος Εντέρου και Ορθού και της Διεθνούς Πανεπιστημιακής Εταιρείας Χειρουργικής του Παχέος Εντέρου και Ορθού. Είναι αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ιατρικών Σπουδών και διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ως το 2011.

Έχει δώσει σημαντικό αριθμό διαλέξεων ως προσκεκλημένος ομιλητής στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Έχει συγγράψει πάνω από 140 επιστημονικές ανακοινώσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, 13 πρωτότυπα επιστημονικά άρθρα δημοσιευμένα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά όπως το Surgical Endoscopy, το Diseases of the Colon & Rectum, το Journal of Colorectal Disease, το Clinical Gastroenterology, το Journal of the Royal Society of Medicine κ.ά., με 1130 αναφορές των άρθρων αυτών από άλλους συγγραφείς στις δικές τους δημοσιεύσεις (citations – ISI Thomson Reuters 2013). Έχει συγγράψει κεφάλαια σε βιβλία χειρουργικής όπως το “Prognosis and outcome expectancy of surgical diseases” Wright State University, Ohio USA, το “Protocols in General Surgery- Laparoscopic Colorectal Surgery” John Wiley & Sons Inc. New York USA, το “Current Challenges In Colorectal Surgery” WB Saunders Company, Ltd., London κ.ά.

Είναι διοργανωτής και βασικός εκπαιδευτής των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική του Παχέος Εντέρου (www.lapcolectomy.org), πιστοποιημένο απο το European Surgical Institute (ESI) – Αμβούργο, Γερμανία, που από το 2008 λαμβάνουν χώρα ανά τρίμηνο. Από το 2013 θα είναι διδάσκων εκπαιδευτής για λαπαροσκοπικές κολεκτομές στο European Surgical Institute (ESI) στο Αμβούργο – Γερμανία.